Btib svarar

Hur pass tjocka väggar bör man ha för att det skall vara vinterbonat?

Kategori
Energiberäkning
Datum
26 mar 2023
Författare
Enok
Radiator värmeelement

Fråga från Kate

Hej!

Vi kommer att bygga ett fritidshus som behöver vara vinterbonat då vi tänkt vara där en hel del även på vinterhalvåret. Hur tjocka bör ytterväggarna vara för att uppnå en fullgod energieffektivitet?

Med vänlig hälsning, Kate

Svar från Enok

Hej Kate,

Tack för din fråga! Att bygga ett vinterbonat fritidshus kräver att man tar hänsyn till isolering och energieffektivitet för att säkerställa en behaglig inomhusmiljö året runt. När det gäller ytterväggarnas tjocklek, finns det ingen exakt siffra som gäller för alla situationer, men jag kan ge dig några riktlinjer att följa.

För att uppnå fullgod energieffektivitet bör du följa de byggnormer och energikrav som gäller i Sverige. Dessa krav kan variera beroende på byggnadens storlek, användning och geografiska plats. Som en tumregel rekommenderas en ytterväggstjocklek på minst 250-300 mm för att uppnå bra isolering och energieffektivitet i ett vinterbonat fritidshus.

Observera att ytterväggstjockleken inte är den enda faktorn att ta hänsyn till för att uppnå en energieffektiv byggnad. Andra faktorer inkluderar typen av isoleringsmaterial som används, fönster och dörrar med bra U-värden, samt installation av energieffektiva uppvärmningssystem och ventilation.

Det är bäst att rådgöra med en lokal byggnadskonstruktör som har erfarenhet av att bygga vinterbonade fritidshus för att få specifika rekommendationer baserade på dina unika behov och förutsättningar. Vi kan även hjälpa till med att ta fram en energiberäkning för att få fram en uppskattning av energiförbrukning, du kan skicka in en offertförfrågan via ett formulär som du hittar här.

Lycka till med ditt projekt!

Enok på BTIB

Vänligen,
Enok Rosin
Handläggande konstruktör
020-89 94 39

BTIB:s kontor utsida

Om BTIB & Partners AB

Med lång erfarenhet och expertis inom byggbranschen kan vi erbjuda er kvalitativa tjänster inom områdena konstruktionsritningar, bygglovsritningar, energiberäkningar och konstruktionsutlåtanden.

Kontakta oss